Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Το δικαστήριο της ΠΓΔΜ δίκασε ξανά τον Αχρίδας Ιωάννη



Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Το δικαστήριο του Βέλες της Π.Γ.Δ.Μ για ακόμη μια φορά καταδίκασε τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας και Μητροπολίτη Σκοπίων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Ιωάννη με ποινή φυλακίσεως 2,5 ετών, με τη δικαιολογία της "οικειοποιήσεως των προσφορών", έγκλημα το οποίο τάχα, διέπραξε στα χρόνια της διαποίμανσης της επαρχίας Ποβαντάρ, που ανήκει στη μη αναγνωρισμένη πανορθοδόξως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» (2000-2002).

Η απόφαση ελήφθη ερήμην, διότι τον τελευταίο καιρό, λόγω των δικαστικών διωγμών ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης αναγκαστικά μένει εκτός Π.Γ.Δ.Μ.

Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης να καταβάλει αποζημίωση στη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» 14. 804. 211 δηνάρια (γύρω στα 240.000 ευρώ).

Πάνω σε ποια βάση καθορίσθηκε αυτό το ποσό, και πότε η «Μακεδονική Εκκλησία» ζήτησε αποζημίωση 20.083. 000 δηνάρια (γύρω στα 330 000 ευρώ), γνωρίζει μόνο το δικαστήριο.

Παλαιότερα αποδείχθηκε ότι ο Ιεράρχης εκείνη τη περίοδο δεν οικειοποιήθηκε ούτε ένα δηνάριο, αλλά αντίθετα όσα απέκτησε κατά τη διάρκεια της διαποίμανσης στην επαρχία αυτή, έμεινε στη διάθεση της «Μακεδονικής Εκκλησίας».

Για το λόγο αυτό ο Αχρίδας κ. Ιωάννης δύο (2) φόρες ήδη αποφυλακίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Π.Γ.Δ.Μ, όμως το δικαστήριο εφετών κάθε φορά έστελνε την υπόθεση για επανεξέταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι στη Δημοκρατία ξέρουν ότι αυτό είναι μια πολιτική σκοπιμότητα στη βάση της υπόθεσης αυτής, δηλαδή της δικαστικής διώξεως του εκπροσώπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Επίσης ακούγεται, ότι ένα πράγμα είναι σαφές: Ότι η μη αναγνωρισμένη πανορθοδόξως αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», δεν θα επιτύχει καθόλου στις συνομιλίες με τις Ορθόδοξες κατά τόπους Εκκλησίες, πάνω στο θέμα του δικού της καθεστώτος, διότι οι Κρατικές Αρχές με εντολή της, διώκουν τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας κ. Ιωάννη.


Πηγή: www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου