Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Πότε «κολλάει» το μυαλό μας



Το άγχος, η κούραση, η πείνα και η συγκινησιακή φόρτιση είναι μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να μπλοκάρουν τη μνήμη, χωρίς να υπάρχει διαταραχή


Πού έχω παρκάρει το αυτοκίνητο; Πού έχω βάλει τα κλειδιά; Ποιος είναι ο κωδικός πρόσβασης στον υπολογιστή;

Πρόσκαιρη απώλεια μνήμης σε καθημερινές μας δραστηριότητες συμβαίνει σε όλους και συνδέεται με διαφορετικές διεργασίες στον ανθρώπινο εγκέφαλο, που είναι ένας γιγαντιαίος «σκληρός δίσκος» υπολογιστή, με απεριόριστη χωρητικότητα, ανθεκτικός σε «ιούς» και με ευφυώς κατανεμημένες περιοχές αποθήκευσης πληροφοριών.


Περιστατικά απώλειας μνήμης περιγράφονται καθημερινά με τη φράση «κόλλησε το μυαλό μου». Κάθε ένα, όμως, απ αυτά έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

«Είναι άλλο το να ξεχάσω ένα πρόσωπο, έναν αριθμό, μια λέξη ή ένα γεγονός», λέει στο «Εθνος» η λέκτορας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ κ. Ελβίρα Μασούρα.

Πρόσφατο γεγονός
Οπως εξηγεί, το πού έχουμε παρκάρει το αυτοκίνητο είναι ένα πρόσφατο γεγονός, που αποθηκεύεται στο κέντρο του εγκεφάλου και είναι μια λειτουργία της μνήμης που ονομάζεται μνήμη επεισοδίων. Η πρόσκαιρη απώλεια του γεγονότος δεν είναι διαταραχή, αλλά συμβαίνει φυσιολογικά.

Αντίθετα, το να μη βρίσκουμε τα κλειδιά είναι κάτι που αφορά κυρίως την προσοχή και ελάχιστα τη μνήμη. «Είναι μια πληροφορία που δεν την έχω αποθηκεύσει γιατί θεωρώ ότι θα τα βρω εύκολα», λέει η κ. Μασούρα.

Ο κωδικός πρόσβασης στον υπολογιστή αποθηκεύεται στο εμπρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου, στον μετωπιαίο λοβό. Η προσωρινή απώλεια αυτής της μνήμης μπορεί να επηρεάζεται από συγκινησιακή φόρτιση, άγχος, κούραση ή πείνα.

Συχνά συμβαίνει ακόμα και να ζητάμε τον λόγο για να πούμε κάτι και μόλις μας δίνεται ο λόγος να έχουμε ξεχάσει αυτό που θέλαμε να πούμε.

Αυτό είναι διαφορετικό φαινόμενο, που ονομάζεται «λέξη στην άκρη της γλώσσας». Δεν εντοπίζεται σε συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου, καθώς εξαρτάται από την πληροφορία η οποία έχει χαθεί.

Τέλος, στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου αποθηκεύεται το νοητικό λεξικό, που απαρτίζεται από λέξεις και γραμματικές γνώσεις.

Γράφει: ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ 04/11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου