Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Ύμνοι των Τριών Ιεραρχών από τη Βυζαντινή χορωδία της Χ.Φ.Δ.


Ύμνοι των Τριών Ιεραρχών
Νείλου τοῦ Ξανθοπούλου
Ἦχος πλ. α' Χαίροις ἀσκητικῶν 

Χαίροις Ἱεραρχῶν ἡ Τριάς, τῆς Ἐκκλησίας τὰ μεγάλα προπύργια, οἱ στῦλοι τῆς εὐσεβείας, ὁ τῶν πιστῶν ἑδρασμός, τῶν αἱρετιζόντων ἡ κατάπτωσις∙ Χριστοῦ οἱ ποιμάναντες, τὸν λαὸν θείοις δόγμασι,καὶ ταῖς ποικίλαις, ἀρεταῖς οἱ ἐκθρέψαντες∙ οἱ τῆς χάριτος, διαπρύσιοι κήρυκες, νόμους οἱ προεκθέμενοι, Χριστοῦ τῷ πληρώματι∙ οἱ ὁδηγοὶ πρὸς τὰ ἄνω, τοῦ Παραδείσου αἱ εἴσοδοι∙ Χριστὸν καταπέμψαι, ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν αἰτεῖτε, τὸ μέγα ἔλεος.

Στίχ. Καυχήσονται Ὅσιοι ἐν δόξῃ, καὶ ἀγαλλιάσονται ἐπὶ τῶν κοιτῶν αὐτῶν.

Χαίροις Ἱεραρχῶν ἡ Τριάς, οὐρανοβάμονες ἐπίγειοι Ἄγγελοι, τοῦ κόσμου ἡ σωτηρία∙ ἡ τῶν ἀνθρώπων χαρά, καὶ τῆς οἰκουμένης οἱ διδάσκαλοι∙ τοῦ Λόγου οἱ πρόμαχοι∙ἰατροὶ ἐπιστήμονες, τῶν νοσημάτων, τῆς ψυχῆς καὶ τοῦ σώματος∙ οἱ ἀείροοι, ποταμοὶ οἱ τοῦ Πνεύματος, λόγοις οἱ καταρδεύσαντες, τῆς γῆς ἄπαν πρόσωπον∙ οἱ Θεολόγοι, αἱ Βάσεις, οἱ χρυσολόγοι οἱ ἔνθεοι, Χριστὸν καταπέμψαι, ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν αἰτεῖτε, τὸ μέγα ἔλεος.

Στίχ. Οἱ Ἱερεῖς σου Κύριε ἐνδύσονται, δικαιοσύνην καὶ οἱ ὅσιοί σου ἀγαλλιάσονται.

Χαίροις Ἱεραρχῶν ἡ Τριάς, τοῦ ἐπιγείου στερεώματος Ἥλιος∙ ἀκτῖνες καὶ δᾳδουχίαι, ἐκ τρισηλίου αὐγῆς, τῶν ἐσκοτισμένων ἡ ἀνάβλεψις∙ τὰ ἄνθη τὰ εὔοσμα,
στερεώματος Ἥλιος∙ ἀκτῖνες καὶ δᾳδουχίαι, ἐκ τρισηλίου αὐγῆς, τῶν ἐσκοτισμένων ἡ ἀνάβλεψις∙ τὰ ἄνθη τὰ εὔοσμα, Παραδείσου τὰ κάλλιστα, ὁ Θεολόγος ὁ σοφός τε Βασίλειος, ὁ Χριστὸν δυσωπεῖτε, ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν δοθῆναι, τὸ μέγα ἔλεος.

Παραδείσου τὰ κάλλιστα, ὁ Θεολόγος ὁ σοφός τε Βασίλειος, ὁ Χρυσόστομος, τὰ πυξία τοῦ Πνεύματος. Πλάκες αἱ θεοχάρακτοι∙ μαζοὶ οἱ ἐκβλύζοντες, τῆς σωτηρίας τὸ γάλα, τὸ τῆς σοφίας ἀγλάϊσμα, Χριστὸν δυσωπεῖτε, ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν δοθῆναι, τὸ μέγα ἔλεος.

Δόξα... Ἦχος πλ. α'

Σαλπίσωμεν ἐν σάλπιγγι ᾀσμάτων∙ χορεύσωμεν ἑόρτια, καὶ σκιρτήσωμεν ἀγαλλόμενοι, ἐν τῇ πανδήμῳ πανηγύρει τῶν Διδασκάλων ἡμῶν, Βασιλεῖς καὶ Ἄρχοντες συντρεχέτωσαν, καὶ τοὺς Ἱεράρχας κροτείτωσαν ἐν ὕμνοις, ὡς δογμάτων βλύσαντας, ποταμοὺς ὑπερμεγέθεις, τρεῖς καλλιρρόους ἀειζώους τοῦ Πνεύματος∙ ποιμένες καὶ Διδάσκαλοι, τοὺς τῆς σεπτῆς Τριάδος, τρισσοὺς Ἱερομύστας, συνελθόντες εὐφημήσωμεν∙ οἱ φιλόσοφοι τοὺς σοφούς, οἱ Ἱερεῖς τοὺς ποιμένας, οἱ ἁμαρτωλοὶ τοὺς προστάτας, οἱ πένητες τοὺς πλουτιστάς, οἱ ἐν θλίψεσι τοὺς παραμυθοῦντας, τοὺς συνοδίτας οἱ ὁδοιπόροι, οἱ ἐν θαλάσσῃ τοὺς κυβερνήτας, οἱ πάντες τοὺς κυβερνήτας, οἱ πάντες τοὺς πανταχοῦ θερμῶς προφθάνοντας, θείους Ἀρχιεράρχας, ἐγκωμιάζοντες οὕτως εἴπωμεν∙ Πανάγιοι Διδάσκαλοι, σπεύσατε ἐξελεῖν τοὺς πιστούς, ἐκ τῶν τοῦ βίου σκανδάλων, καὶ ῥῦσαι κολάσεων, τῶν αἰωνίων ἡμᾶς.

Πηγή: http://www.youtube.com/user/xfdthess

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Βίντεο με διδαχές του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου!


 Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε 
βίντεο με διδαχές του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου!
Ας έχουμε τις πρεσβείες του χρυσορρήμονος αγίου μας

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ελεύθερη μητέρα στη Βρετανία που βοήθησε την άρρωστη κόρη της να πεθάνει



Λονδίνο

H 55χρονη Κέι Γκιλντερντέιλ απαλλάχθηκε τη Δευτέρα από όλες τις κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας της κόρης της. Η 31χρονη Λιν ήταν άρρωστη και η μητέρα της τη βοήθησε να πεθάνει. «Δεν έπρεπε καν να μου φέρετε αυτή την υπόθεση» 'ξεσπάθωσε' ο δικαστής.
Η Κέι Γκιλντερντέιλ αντιμετώπιζε ποινή ισόβιας κάθειρξης, επειδή τον Δεκέμβριο του 2008 είχε χορηγήσει κοκτέιλ θανατηφόρων φαρμάκων στην κόρη της Λιν που έπασχε τα τελευταία 17 χρόνια από μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (σύνδρομο χρόνιας κόπωσης).
Η 31χρονη ήταν Λιν από τα 14 της, παράλυτη από τη μέση και κάτω, δεν μπορούσε να μιλήσει, να φάει ή να πιεί και τρεφόταν αποκλειστικά με σωληνάκι.
Ενώ κανονικά ο δικαστής δεν συνηθίζεται να σχολιάζει τις αποφάσεις του δικαστηρίου, ο δικαστής Τζάστις Μπιν στράφηκε προς το σώμα των ενόρκων και δήλωσε ότι η απόφαση είναι δείγμα «κοινής λογικής, ευπρέπειας και ανθρωπιάς».
«Είστε σε θέση να μου πείτε γιατί θεωρήθηκε ως δημόσιο συμφέρον να παραπεμθεί αυτή η υπόθεση με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας, αντί να αποδεχθείτε ότι επρόκειτο για υποβοηθούμενη αυτοκτονία;» ρώτησε την κατηγορούσα αρχή.
Στο άκουσμα της απόφασης το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Newsroom ΔΟΛ
Από το in.gr

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Μετεωρολογία ψυχής




Σήμερα τα αισθήματα προβλέπονται ασταθή
με νεφώσεις μελαγχολίας παροδικής
λόγω ισχυρών πιέσεων του βαρομετρικού χαμηλού
της Μοναξιάς.
Οι άνεμοι του Πάθους και της Νοσταλγίας
θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί
και η θάλασσα της Μνήμης
θα είναι κυματώδης έως και τρικυμιώδης.
Δεν αποκλείεται να βρέξει κατά τόπους δάκρυα.
 
( απ' τον τόμο ,"Τα ποιήματα, β΄ τόμος" της Λένας Παππά, εκδ. Αρμός)

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Έκκληση βοήθειας από τη σεισμόπληκτη Ταϊτή!



Έκκληση βοήθειας από τους σεισμοπαθείς της Ταϊτής!

Η ανάγκη είναι πολύ μεγάλη! Μπορείτε να στείλετε τη βοήθειά σας μέσω της εκκλησίας. Ενημερωθείτε από την ενορία ή τη μητρόπολή σας. Μερικές μητροπόλεις συλλέγουν και τρόφιμα. Προσοχή στους επιτήδειους που ήδη παρουσιάστηκαν και μαζεύουν χρήματα για προσωπικό τους όφελος!

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

" H Πρώτη Θέση στον Ουρανό... "




Γράφει ο : Θεόδωρος Ι. Ανδρουτσόπουλος


Τέτοιες ημέρες πριν αρκετά χρόνια στο Άσυλο Ανιάτων Πατρών ανταλλάσαμε ευχές, μοιραζόμασταν κοινές εορταστικές στιγμές, ζούσαμε χαρούμενες εμπειρίες βιώνοντας όντως ένα κλίμα που μόνο θλίψη δεν μπορούσε να φέρει στις καρδιές μας.

Όλοι μας επιθυμούσαμε μια χρονιά χωρίς δυσκολίες, χωρίς πειρασμούς, στοχεύοντας να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας, να υλοποιήσουμε και να πετύχουμε εκείνα που το παρελθόν έτος δεν προλάβαμε, να ξεφύγουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουμε στο δρόμο του μέλλοντος που ανοιγόταν μπροστά μας.

Την όλη εύθυμη και χαρμόσυνη διάθεση πάγωσε προς στιγμήν η καθηλωτική ευχή-δήλωση μιας ανάπηρης νεαρής κοπέλας που εξέφρασε την επιθυμία η νέα χρονιά να της χαρίσει την " Πρώτη Θέση στον Ουρανό... ". Άραγε τι στόχος για την νέα χρονιά! Τι προσδοκία! Τι παράξενη και ξένη για τα δικά μας δεδομένα επιθυμία! Έβλεπες όμως την έκφραση των ματιών της να ομολογεί του λόγου το αληθές, την πειστικότητα των λόγων της να εγγυάται για την αξία της ευχής της.

" Ζητείται πρώτον την Βασιλεία του Θεού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν... " μας προτρέπει ο Χριστός κάτι που ήχησε αργότερα στα αυτιά μου και μου έδωσε να αντιληφθώ την επικαιρότητα του ονείρου εκείνης της κοπέλας, να υποψιαστώ την εγγύτηττα της προσδοκίας της.

Πώς όμως μπορούμε να κερδίσουμε την πρώτη θέση στον ουρανό;
Και πάλι η απάντηση της κοπέλας εκείνης ήρθε να επιβεβαιώσει την ακεραιότητα του ήθους της και να δηλώσει την πατερική και θυσιαστική πνοή που την διακατείχε.
" Μέσα από την θυσία... ".

Θυσία: Μια λέξη που ηχεί τόσο απόμακρη, που φαντάζει τόσο διαφορετική με την εποχή μας. Λες και έρχεται από ένα άλλο κόσμο, τόσο ξένο όσο και μακρινό. Και όμως εδώ και 2000 και πλέον χρόνια προβάλλεται μπροστά μας, το μοναδικό και ανεπανάληπτο πρότυπο θυσίας... Το ψάχνεις; Το αναζητείς; Ποθείς να το συναντήσεις; Ψάξε σε μια φάτνη στη Βηθλεέμ και δες ένα Θεό να γεννιέται ταπεινός και άσημος...Ανηφόρισε στον φρικτό Γολγοθά και βρες ένα Θεό να θυσιάζεται από αγάπη για τον κόσμο. Τί πλέον ζητείς; Να μιμηθείς και να διδαχθείς τον Χριστό στην Θυσία Του!

Όντως μεγάλο πράγμα! Να μπορέσεις να θυσιάσεις το εγώ σου και να μοιράσεις αγάπη, να σκορπίσεις χαμόγελο, να προσφέρεις ελπίδα, να δώσεις παρηγοριά!

Ακόμη όμως ανώτερη και μεγαλύτερη θυσία:

Να θυσιάσεις τον εγωισμό σου στο βωμό της ταπείνωσης.
Να θυσιάσεις το μίσος σου στο βωμό της συγχωρητικότητας.
Να θυσιάσεις τα πάθη σου στο βωμό της μετάνοιας.
Να θυσιάσεις τις αμαρτίες στο βωμό της εξομολόγησης.
Να θυσιάσεις τον παλαιό άνθρωπο στο βωμό του νέου, αναγεννημένου ανθρώπου.
Να θυσιάσεις την κοσμική μέχρι πέρσι ζωή σου, στο βωμό της πνευματικής χαράς.
Τέλος να θυσιάσεις την κόλαση που μέχρι τώρα ζούσες, στο βωμό του Παραδείσου που από τώρα μπορείς να γευτείς.

Τι λέτε σε μια τέτοια Θυσία δεν ευαρεστείται ο Θεός;


Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Αποφυλακίστηκαν αλλά θα δικαστούν και πάλι!

από το περιοδικό «Η Δράσις μας» τεύχος 475, Ιανουάριος 2010


Οι Μεργιέμ Ρόσταμπουρ και Μερζιέχ Εσμεϊλαμπάντ, πού κρατούνταν φυλακισμένες στην Τεχεράνη (Ιράν) από τις 5 Μαρτίου, για τις όποιες έγραψε «Δράσις μας» (βλ. άρθρο Μάρτυρες Ελευθερίας, τεύχ. 473, Νοέμβριος 2009, σελ. 330-331) (βλ. και άρθρο στην ιστοσελίδα "zoiforos": http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1740&Itemid=213)
αφέθηκαν ελεύθερες στις 18 Νοεμβρίου 2009!


Μέσα στον Οκτώβριο, οι δυο Ιρανές αντιμετώπισαν τρεις κατηγορίες ενώπιον του Επαναστατικού Δικαστηρίου: Ενέργειες κατά του κράτους, προπαγάνδιση του Χριστιανισμού και αποστασία από το Ισλάμ. Οι κατηγορίες για ενέργειες κατά του κράτους εγκαταλείφθηκαν, και η υπόθεση διαβιβάστηκε σε άλλο δικαστήριο, οπού θα αντιμετωπίσουν τις άλλες δυο κατηγορίες. Κατόπιν μεταφέρθηκαν ξανά στις φυλακές Evin για να περιμένουν πότε θα οριζόταν δίκη.

Στις 18 Νοεμβρίου 2009 οι δυο Ιρανές αφέθηκαν ελεύθερες, μετά από 259 ήμερες φυλάκισης χωρίς καμιά ιατρική φροντίδα. Τώρα περιμένουν να οριστεί ημερομηνία δίκης για τις άλλες δυο κατηγορίες πού αντιμετωπίζουν. Είναι, βλέπετε, έγκλημα για το «δημοκρατικό Ιράν», το να φύγει κανείς από το Ισλάμ και να θελήσει να γίνει Χριστιανός!...

Ας ευχηθούμε η υγεία τους να αποκατασταθεί πλήρως, και να απαλλαγούν από τις κατηγορίες, κι ας μη σταματήσουμε να υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση του Ιράν ότι δεν ξεχνάμε τη Μεργιέμ και τη Μερζιέχ και ότι απαιτούμε να κριθούν με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα!

Αναδημοσίευση από: http://theotokis.blogspot.com

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ποια είναι η απειλή για τον σημερινό άνθρωπο





Σήμερα η απειλή έρχεται με διαφορετικό τρόπο, δια της διεισδύσεως του κοσμικού πνεύματος στην εκκλησία, αυτό που λέμε εκκοσμίκευση. Δεν επιτίθενται με την βία ή το μαρτύριο αλλά προσπαθούν να διαφθείρουν τη σκέψη. Είναι μια ιδεολογία που εξαπλώνεται χωρίς να την βλέπουμε χωρίς να την αισθανόμαστε, αλλά που διεισδύει σε όλους. Αν εμείς δεχτούμε αυτήν την ιδεολογία της εκκοσμίκευσης, ίσως να μείνουμε χριστιανοί μόνο εξωτερικά, αλλά εσωτερικά δεν θα είμαστε χριστιανοί, ούτε στη ζωή μας ούτε στην πίστη μας. Γι αυτό πρέπει να διατηρήσουμε με προσοχή το θησαυρό της Ορθόδοξης εκκλησίας μας.
  π. Συμεών Bruscweiller

Ο π. Συμεών Bruscweiller εκοιμήθη τη νύχτα της 21ης προς 22α Αυγούστου μετά από σύντομη ασθένεια. Ήταν ένας από τους κοντινούς συνεργάτες του γέροντος Σοφρωνίου  Σαχάρωφ  κι ένας από τους γνωστούς πνευματικούς της μονής αυτής της Αγγλίας.
Ο π. Συμεών Bruscweiller  ήταν ελβετικής καταγωγής και Προτεστάντης στο θρήσκευμα. Βαπτίστηκε Ορθόδοξος στα 30 του χρόνια και ήταν ο πιο ηλικιωμένος μοναχός της Μονής του Τιμίου Προδρόμου-Έσσεξ και πνευματικό τέκνο του γέροντος Σοφρωνίου, κτήτορος της Ιεράς Μονής. Ήταν ένας άνθρωπος και πνευματικός πατέρας ζεστός, ανοιχτός , γεμάτος αγάπη ο οποίος προσπάθησε να φέρει τον άνθρωπο της ειδωλολατρικής Νέας Εποχής στην Ορθοδοξία κοινωνώντας το πνεύμα και τις διδαχές του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου.

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Καλή Χρονιά!


Εύχομαι σε όλους τους αγαπητούς αναγνώστες
Ευλογημένο και Ειρηνικό το 2010
και ιδιαίτερα σε όσους γιορτάζουν
Χρόνια Πολλά και Αγιασμένα!

Με εκτίμηση
Μαρία